Jolanda TRAVEL

Wintersport in Duitsland, met kids!

15 februari 2017
header

Op naar de sneeuw!

Overweeg je met (jonge) kinderen op wintersport te gaan maar weet je niet of het wel wat voor jullie is? Probeer dan eens een lang weekend in Sauerland-Duitsland. Vanuit midden Nederland ben je in 3 uur op de plek van bestemming en kan het sneeuwplezier beginnen. En de kosten vallen ook heel erg mee! Hieronder stel ik drie leuke skigebieden voor.

Willingen:

Toen dochter Bente 3,5 jaar was, in de winter van 2015, begon ons wintersport hart te gloeien bij het zien van de mooie wintersport plaatjes. Zelf hadden we al jaren niet meer op de latten gestaan. Zou Bente het leuk vinden om te skiën? We besloten om een proeflesje te boeken in een indoor ski baan in de buurt. Tijdens deze introductieles van 30 minuten zag ik al dat ze het geweldig vond! Dus… op naar de sneeuw! We kozen voor Duitsland. Voor ons, in het Zuid-oosten van Nederland, is het maar 260 km rijden naar de diverse skigebieden. We kozen voor het charmante Willingen. Een plaats met knusse straatjes, een ruim aanbod aan restaurants, cafés en veel accommodaties. Wij boekten het Ramada hotel, tegenwoordig genaamd het H Hotel. Het skigebied is klein maar leuk en overzichtelijk. Voor de beginnende skiër heel prima! Voor Bente boekten we een uur privéles per dag (€35 euro). Er zijn natuurlijk ook groepslessen te boeken maar dan duurt het allemaal iets langer en geduld is niet haar sterkste kant (van wie zou ze dat hebben..). Ze startte in het ‘kinderland’ waar geoefend wordt op remmen (in de bekende pizzapunt) en de bochten. De tweede dag nam de leraar haar mee de berg op… dat is wel even slikken… maar wat waren we trots! Ze kon na 2 lessen al goed met ons van de blauwe piste af. Ongelofelijk hoe snel kids het oppikken.

Ski info: Willingen is de op één na grootste wintersportplaats van het Sauerland en een ideale bestemming voor een weekendje wintersport of korte skivakantie in Duitsland. Facts: 16 km piste, 22 liften en skipistes tot 2 km lengte. Bovendien is er een aparte sleebaan waar je met een lift (lopende band) naar toe kunt.

Winterberg:

Een jaar later, in 2016, boekten we een lang weekend Winterberg tijdens de carnaval. Een week voor vertrek begon het echter flink te regenen (dagenlang) en weg was de sneeuw. Dat is dus ook direct een nadeel van het skiën in Duitsland. Het is niet (geheel) sneeuwzeker. Wacht dus met boeken tot je ziet dat er sneeuw ligt. Er zijn overigens voldoende sneeuwkanonnen aanwezig om de pistes optimaal te maken/houden. In de eerste week van 2017 kregen we een herkansing. Er was al flink sneeuw gevallen met de feestdagen, we hadden nog vakantie dus op naar Winterberg! De Skiliftkarussell Winterberg is veruit het grootste en meest bekende skigebied van het Sauerland. Er is de laatste jaren behoorlijk geïnvesteerd in nieuwe liften om Winterberg nóg aantrekkelijker te maken. Het skigebied is zeer geschikt voor beginnende en licht gevorderde skiërs. Er zijn namelijk voldoende blauwe en rode pistes. Wil je graag skilessen voor jezelf of voor de kids, boek dan vooraf de lessen. In de weekenden is het vrij druk en heb je weinig kans dat je ter plekke nog skiles kunt boeken. Daar kwamen wij ook snel achter en boekten we de volgende dag om 9 uur een uurtje privéles in het naastgelegen Altastenberg. Daarna reden we door naar het grotere gebied Winterberg (3 km verderop) om de dag verder door te brengen. Het grote voordeel van Winterberg vind ik het aantal pistes, de brede pistes en de moderne stoeltjesliften waarin je echt lekker kunt uitrusten en van het prachtige uitzicht kunt genieten. Ook dochter Bente is fan van deze liften, dat alleen is al een avontuur. Soms schrik je van de rijen bij de lift maar doordat er 5 – 6 personen tegelijk in de lift gaan, sta je meestal toch niet langer dan 15 minuten bij de lift. Er zijn diverse restaurants op de pistes waar je goed en betaalbaar kunt eten. Ook in het gezellige centrum van Winterberg zelf zijn veel restaurants.

Ski info: Winterberg is het grootste en bekendste skigebied in Duitsland.  Facts: 28 km piste, verdeeld over 34 afdalingen van 7 verschillende bergen. Er zijn in totaal 27 skiliften en 260 sneeuwkanonnen aanwezig! Op woensdag, vrijdag en zaterdag kun je skiën over de verlichte skipistes.

Altastenberg:

Door de skilessen hadden we het dorpje Altastenberg al een beetje leren kennen. We hadden weer helemaal de smaak te pakken en besloten een paar weken later nog even terug te gaan. Vrijdag na school sprongen we in de auto en 2,5 uur later stonden we in de sneeuw! De skispullen hadden we online al geboekt en konden we vrijdag voor 19.00 uur ophalen. Dat scheelt wachten in de rij op zaterdagochtend. Ook nu weer een uurtje privé les geboekt om 9.00 uur voor dochterlief, zodat ze iedere keer als we gaan weer wat bijleert. We besloten het weekend in Altastenberg te blijven. Een relatief klein gebied. Voor het beperkt aantal kilometer pistes kun je toch nog kiezen uit een vijftal eettentjes die op of aan de piste liggen. Het eten is prima en heel netjes geprijsd. Het skigebied wordt doorsneden door een beek waarlangs een lange blauwe afdaling voert die we veelvuldig genomen hebben. Een leuk gebied voor een try-out weekend maar voor meerdere dagen gaat mijn voorkeur uit naar Winterberg of Willingen.

Ski info: Altastenberg is een klein gebied maar ligt samen met Winterberg wel in het meest sneeuwzekere gebied van Sauerland. Het heeft een hele fijne skischool en een apart ‘kinderland’. Ideaal om het eens uit te testen. Zeker omdat het ook wat minder druk is dan in bovengenoemde plaatsen. Ook hier is een aparte sleebaan met lift aanwezig. Facts: 9 km piste, 7 sleepliften, 4 blauwe, 3 rode en 2 zwarte pistes.

De voordelen van skiën in Duitsland nog even op een rij:

  • Diverse skigebieden dicht bij elkaar op zo’n 3 uur rijden
  • Skihuur (20 euro voor 2 dagen per volwassenen voor een complete set), skischool (40 euro per uur privéles en 68 euro groepsles – twee dagen en 3 uur les per dag) en skipas (15-20 euro per dag)  zijn in vergelijking met Oostenrijk/Frankrijk een stuk goedkoper.
  • Bijna overal Nederlands sprekende skileraren/leraressen aanwezig
  • Door de afstand en kosten ideaal om het eens een keertje uit te testen!

Ben je zelf al eens naar Duitsland geweest en heb je tips voor een ander leuk gebied… laat het weten onder het blog. Wij gaan zeker dit winterseizoen nog een keer terug!

Meer blogs lezen van Jolanda, klik dan hier.

 

Het vrolijke Kinderland, in Willingen.

 

En daar ging ze met haar leraar… de berg op.. (Bente 3,5 jaar)

 

Wat leren ze het snel die kleintjes….

 

Tussendoor genieten we op de sleebaan (Bente 5,5 jaar)

 

Klaar voor de skiles in Altastenberg, met Nederlands sprekende lerares (Bente 6,5 jaar)

 

Uitrusten en genieten in de stoeltjeslift in Winterberg.

 

 

Elke ochtend werden we begroet door de mascotte van Altastenberg.

 

Klaar voor de volgende afdaling op de pistes van Altastenberg.

 

Wat heeft sneeuw toch een enorme aantrekkingskracht op kinderen…

 


Facebook Comments


Jolanda Verbruggen

Jolanda Verbruggen

40+, samenwonend, dochter Bente 8 jaar. Woont in het gezellige zuiden. Bovenmatige interesse in fashion, travel & interior styling.
Jolanda Verbruggen

Latest posts by Jolanda Verbruggen (see all)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply